Staatsleus Virginia: The Old Dominion State

Lid van de unie sinds: 25 juni 1788



Virginia is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “The Old Dominion”, zoals de bijnaam luidt, is VA. De hoofdstad is Richmond. Virginia is een van de vier staten, samen met Kentucky, Massachusetts en Pennsylvania, die zich een gemenebest (commonwealth) noemen. Virginia grenst in het noordwesten aan West Virginia, in het noordoosten aan Maryland en het District of Columbia, in het westen aan Kentucky en in het zuiden aan Tennessee en North Carolina.

Geschiedenis

Virginia is de eerste kolonie van de 13 kolonies van Amerika. De naam Virginia verwijst naar de “Virgin Queen” (“Maagdelijke Koningin”) Elizabeth I van Engeland. Oorspronkelijk duidde de naam een veel groter gebied aan, te weten het gebied dat door Sir Walter Raleighs expeditie van 1584 geëxploreerd werd. In 1607 werd Jamestown gesticht, de oudste permanente Engelse nederzetting in de Nieuwe Wereld die nog steeds bestaat. Koning Karel II gaf Virginia, dat de monarchie trouw was gebleven gedurende de Engelse Burgeroorlog, de bijnaam “The Old Dominion”.

De kolonie had zijn eerste economische opbloei te danken aan de tabaksteelt. In de late 18e eeuw begon katoen het belangrijkste exportproduct te worden. Voor de tabaksteelt wierven de planters allereerst blanke arbeiders aan (“indentured labourers”), die gedurende hun contractperiode in status niet veel van slaven verschilden, maar na zeven jaar hun volledige vrijheid kregen en dan meestal zelf een boerenbedrijfje begonnen. Omstreeks 1700 gingen de planters echter overwegend gebruikmaken van ingevoerde negers, die levenslang in slavernij bleven verkeren. Virginia werd zo een slavenstaat, waar 30 tot 40 % van de bevolking uit zwarte slaven bestond.

Virginia was een van de dertien koloniën die in de 18e eeuw in opstand kwamen tegen de Britse overheersing. Op 25 juni 1788 werd Virginia formeel, als 10de, een staat van de Verenigde Staten.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos Virginia de kant van de Geconfedereerde Staten van Amerika, waarna het westen van de staat zich afscheidde en West Virginia vormde. In Virginia vond onder meer de Eerste Slag bij Bull Run plaats.

De eerste president, George Washington, was eigenaar van Mount Vernon, een plantage in Virginia die nu een museum is.

Het westen van de staat wordt gedomineerd door de Appalachen, het oosten daarentegen is vrij vlak. De grens met Maryland valt gedeeltelijk samen met de rivier de Potomac, die uitkomt in Chesapeake Bay. Het zuidoosten van de staat ligt aan deze baai en aan de Atlantische Oceaan. Een gedeelte van het Delmarva-schiereiland, aan de andere kant van de baai, behoort tot Virginia maar is er niet via land mee verbonden.

Shenandoah National Park

In de Blue Ridge Mountains van de staat Virginia ligt een klein park met de naam Shenandoah. De Blue Ridge Mountains zijn als het ware het begin of opstapje naar de Appalachian Mountain Range. Het park staat bekend om zijn 170 km lange Skyline Drive die de bewonderaar van het park langs alle bezienswaardigheden brengt. Op de route bevinden zich meer dan 75 viewpoints en er zijn parkeerhavens vanwaar men uitstapjes in de natuur kan maken. Heuvels, dalen en watervallen omgeven door een prachtige natuur zijn dan de ingrediënten voor een prachtig bezoek. De Shenandoah Valley is een dal waar de gelijknamige rivier ook doorheen loopt. Overigens heeft het park er zijn naam aan te danken. De status National Park kreeg dit gebied in 1935 en het meet een totale oppervlakte van 787 vierkante kilometer. Bij een bezoek aan het park dient men zonder meer uitstapjes te maken en het land in te trekken. Door dit niet te doen mist men heel wat van de schoonheid van het park. Een bijzondere tocht zou de 153 km lange Appalachian Trail zijn. Deze route is het langste ononderbroken voetpad van de wereld. Mocht men van plan zijn om meerdaagse trips te maken in de backcountry dan bestaat de verplichting hiervoor een gratis backcountry use permit te halen bij een van de Visitor Centers. De Skyline Drive sluit aan op de Blue Ridge Parkway met een lengte van 755 kilometer lange weg door de Appalachian Mountains.

De vlag van Virginia

va

 

Voor dit artikel is o.a. Wikipedia geraadpleegd.